7.Sınıf Din Kültürü 4.Ünite ALLAH’IN KULU VE ELÇİSİ: HZ. MUHAMMED Konu Anlatımı ve Yazılıya Hazırlık

ALLAH’IN KULU VE ELÇİSİ: HZ. MUHAMMED

1. Allah’ın (c.c.) Kulu Hz. Muhammed (s.a.v.)

Her insan ömrü boyunca toplumda değişik roller üstlenir. Her rolünde  kendisine ait sorumlulukları vardır. İnsanın ilk sorumluluğu ise kul olduğunu bilmek ve buna göre yaşamaktır.

Hz. Muhammed (s.a.v.) de kul olmasının gereği olarak öncelikle kulluk vazifelerini yerine getirmiştir. Bizler gibi bir anne babadan dünyaya
gelmiş olan Hz. Peygamber, çocuk olmuş, genç olmuş, zamanı gelince evlenmiş, evine bakmak için çalışmış, kazanmış ve hepimiz gibi bir gün ömrü son bulmuştur. Hz. Muhammed de bütün insanlar gibi hayatını yaşamıştır.bizim gibi bazen sevinmiş,bazen üzülmüş,bazen ise heyecanlanmıştır.Hz. peygamber evlendikten sonrada çocuklarıyla oyun oynamış, kendine düşen işleri yerine getirmiştir.

Hz.Muhammed’in insanlardan ayıran bazı özellikleri vardır. O, hiçbir zaman puta tapmamış ve Allah’a (c.c.) şirk koşmamıştır.




2.Allah’ın (c.c.) Elçisi Hz. Muhammed (s.a.v.)


Hz. Muhammed in mükemmel ahlakı, Allah (c.c.) tarafından seçilmiş bir kul olması ve vahiy alması Hz. Peygamberi insanlardan farklı kılmıştır. Hz. Muhammed kırk yaşında kulluğunun yanı sıra peygamberlik görevini de üstlenmiştir. Kur’an-ı Kerim Hz. Muhammed’e indirilmiş bir kitaptır. Hz. Muhammed ulaşabildiği herkese Kur’an-ı tebliğ etmiştir. Hz. Peygamber, Allah’ın (c.c.) emir ve yasaklarını insanlara bildiren bir elçidir.




Hz. Muhammed (s.a.v.) Son Peygamberdir

Allah’ın (c.c.) emir ve yasaklarını bildirmeleri için Allah (c.c.) tarafından bir peygamber gönderilmiştir. İlk peygamber Hz. Adem son peygamber ise Hz. Muhammed’dir. Hz. Muhammed’e (s.a.v.) verilen peygamberlik görevinin tamamlanması ile vahyin gelişi de son bulmuş ve Yüce Allah, artık yeni bir peygamber ve ilahi bir kitap göndermeyeceğini bizlere bildirmiştir. Kur’an-ı Kerim tüm ilahi kitapların özünü kapsamaktadır.

Hz. Muhammed (s.a.v.) Rahmet Peygamberidir

Rahmet :mağfiret, İncelik, acıma, şefkat etme, merhamet etme, affetme gibi anlamlara gelmektedir. Terim anlamı olarakta her türlü yardımda bulunmak, varlıklara iylik yapmak anlamınada gelir. Hz. Peygamber, cehaletin hüküm sürdüğü bir toplumda görevlendirilmiştir. Haksızlıkların yaygın olduğu, zenginin fakiri, güçlünün zayıfı ezdiği Cahiliye Dönemi’nde o, bütün insanlara merhametle yaklaşmış ve böylece İslam’a çağrı hızla yayılmıştır. Zengin, fakir, köle, hükümdar, çocuk, yetişkin demeden ırk, dil, cinsiyet ayrımı yapmadan tebliğ yapmıştır. Mazlumlara sahip çıkmış,insanlara hem maddi hemde manevi destek çıkmıştır. Yaşlılara ve çocuklara karşı özel bir ilgiyle yaklaşmıştır. Yaşlılara hürmetle, çocuklara sevgiyle davranmış ve Müslümanlara da bunu öğütlemiştir.

Hz. Muhammed (s.a.v.) Bütün İnsanlar İçin Uyarıcı ve Müjdeleyicidir

Allah (c.c.), kullarına karşı çok merhametlidir. Kullarının hatalarının olabildiğince az olması için onları uyarmıştır. Bu uyarıları ilahi kitaplar ve peygamberler aracılığıyla
bildirmiştir. Bizler için uyarıcı olarak gönderilen Hz. Peygamber, hatalardan olabildiği kadar uzak kalarak dünyada ve ahirette iyi bir yaşam sürmemizi amaçlamıştır. Zina, hırsızlık, cinayet, yalan gibi davranışların kötü olduğunu bildirmiştir. Allah’ın (c.c.) emir ve yasaklarına uyanları Yüce Allah’ın eşsiz mükâfatlarıyla müjdelemiştir.

Hz. Muhammed (s.a.v.) Güzel Ahlakı Tamamlamak Üzere Gönderilmiştir

Ahlaki kurallara uygun davranan insanlar, güzel ahlaklı olarak nitelendirilirler. Güzel ahlaklı insanların en iyi örnekleri peygamberlerdir. Hz. Peygamber, dürüstlüğü ve güvenirliği ile ön plana çıkmıştır. İnsanlara karşı son derece merhametli ve adaletli davranmış, kimsenin kalbini kırmamaya özen göstermiştir. Güler yüzlü, güzel sözlü, yardımsever tavırlarıyla çevresindekiler tarafından sevilmiş ve saygı görmüştür.

Soru Zamanı

Peygamberimize Muhammed ismini kim vermiştir ? Neden ?

Muhammed’ül Emin ne demektir?

Yorumlar